sobota, 23 marca 2013

Ciastka owsiane z migdałami i kokosem. Bez mąki, cukru, tłuszczu, jajek!

Trochę wiosny dzisiaj do nas przyszło, lepiej późno niż wcale!
Przebijające się przez chmury słońce uzmysłowiło mi, że w kuchni czas na coś lżejszego, zdrowszego, ale baaardzo smacznego ;)



Postawiłam na płatki owsiane, które znane są ze swoich dobroczynnych właściwości tj. zapobieganie niestrawności  i poprawianie przemiany materii.
Dorzuciłam również wiórki kokosowe. Zawierają one m.in. magnez, potas i fosfor. Są świetnym dodatkiem smakowym.
Żeby było na bogato, dodałam płatki migdałowe -koją one skołatane nerwy i polepszają koncentrację, ale także pozytywnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie. Są źródłem kwasów omega-3.
Poza tym wszystkie wyżej wymienione składniki są cennymi źródłami błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego.
 Wszystkie te produkty musiałam czymś ze sobą połączyć. Padło na banana, dzięki temu, że zawiera one ,,swoje własne" cukry, ja nie musiałam dosypywać żadnego słodzidła ;)
Widzicie ? Samo zdrowie!

Składniki: / wyszło mi 15 ciastek, kaloryczność jednego to około 40 kcal/
90 g. /szklanka/ płatków owsianych górskich
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
duży, dojrzały banan (aż 150 g. )
odrobinka cynamonu /niekoniecznie/ 

Do ciastek możecie dorzucić swoje ulubione dodatki np. żurawinę, posiekane orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, suszone owoce, rodzynki itp.

Banana rozgniatamy widelcem, ale tak, żeby zostały grudki. Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdałowe i wiórki kokosowe, dodajemy rozgniecionego banana i posypujemy odrobiną cynamonu. Wszystko razem łączymy, żeby powstała nam klejąca papka (jakkolwiek to brzmi) 
Formujemy niewielkie kulki, lekko je rozpłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 12-15 minut. 
Wyciągamy, 
studzimy, 
jemy.




Ciasteczka są naprawdę cudowne, wyraźnie kokosowe a dzięki bananowi z cynamonem cudownie pachną :)

 PS Czy Wam też tak strasznie brakuje brzoskwiń, nektarynek i wszystkich innych soczystych, słonecznych owoców ?

Dodaję do akcji:

32 komentarze:

  1. oryginalnie, i do tego bardzo zdrowo! muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. .. truskawek, poziomek? Tak.
    Takie ciacha naszczęście można zajadać o każdej porze roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. brakuje mi wszelkich letnich owoców, już się nie mogę ich doczekac:<
    podobają mi się te ciacha, takie domowe owsiane są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm muszę zrobić takie ciasteczka owsiane! Świetna, chrupiąca i zdrowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudne ciasteczka! W dodatku z rodzaju guilt-free! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od jakiegoś czasu zabieram się za zrobienie ciastek owsianych, mam nadzieję że niedługo wkońcu zrobię :D Wersja którą podajesz wygląda smakowicie - uwielbiam wszystko co tu jest banan, migdały, kokos mmm :)

    Mi brakuje truskawek ;)

    + obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakoś nie przekonują mnie wypieki, które nie mają w sobie nic z tego co w ciachach najlepsze ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz, mnie też do tej pory nie przekonywały i nie wyobrażałam sobie wypieków właśnie bez ,,tego co w ciachach najlepsze", ale myślę, że warto spróbować ,,a nóż" zasmakują. Składniki proste, wykonanie szybkie a czasem chce się po prostu czegoś innego :D
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  8. Ale to fajnie wygląda *.*
    dzięki za wizytę <3

    www.cookplease.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe, ciekawe :D Lubię bananowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdrowa, słodka przekąska, to jest to co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają smakowicie :)
    Obserwujemy?
    Zapraszam serdecznie :)
    www.seellow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. przepyszne , i zdrowe ciacha -super przepis ;*

    OdpowiedzUsuń
  13. No to "Ps." o brzoskwiniach itp. pasuje do mnie jak ulał! :D
    A ciacha bezapelacyjnie rewelacyjne ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. ciastka owsiane mi nie znudzą się nigdy!
    pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam takie ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj brakuje, a ciasteczka świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jak oglądam amerykańskie blogi i widzę truskawki i brzoskwinie, to tęsknię, tęsknię!
    ile tu fajnych zdrowych przepisów! :) będę zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj jak ja lubię takie ciasteczka..... a właśnie zrobiłam sobie herbatkę więc przydało by mi się kilka Twoich ciasteczek :) . Swoją wczorajszą tartę już całą zjedliśmy.

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam takie domowe ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie ciasteczka bardzo lubię, w dodatku jest tyle możliwości w mieszaniu składników:)

    OdpowiedzUsuń
  21. wyglądają bardzo apetycznie;)
    Choć osobiście uczono mnie, że kokos zawiera dużo nasyconych, już sama nie wiem ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że nie zgłębiałam tego tematu do tej pory i opierałam się jedynie na informacji wyczytanej w jednym z dwutygodników, ale po Twoim komentarzu zainteresowałam się tym tematem i faktycznie masz racje. W większości są to tłuszcze nasycone. Od razu zmieniam! Dziękuję za zwrócenie uwagi... zawsze można dowiedzieć się czegoś istotnego! Pozdrawiam!

      Usuń
    2. oo.. czyli jednak, właśnie zawsze go ograniczam, a jest taki pychaaaa!
      Nie ma za co, warto się dzielić tym, co się wie lub podejrzewa:) Zresztą, w drugą str to ja mogłam się mylić!

      Usuń
  22. Dzisiaj je upiekłam :D są pyszne ale przepis gdzieniegdzie zmodyfikowałam (jak to zawsze ja :P) są świetne pozdrawiam i polecam innm! http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo interesująco wyglądają te ciastka! musze je koniecznie zrobić :) i jestem zachwycona tymi twoimi mini serniczkami :D

    OdpowiedzUsuń
  24. takie lubię najbardziej <3

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za każdy komentarz! Uwielbiam je czytać i Wam odpisywać :)