Trochę wiosny dzisiaj do nas przyszło, lepiej późno niż wcale!
Przebijające się przez chmury słońce uzmysłowiło mi, że w kuchni czas na coś lżejszego, zdrowszego, ale baaardzo smacznego ;)
Postawiłam na płatki owsiane, które znane są ze swoich dobroczynnych właściwości tj. zapobieganie niestrawności i poprawianie przemiany materii.
Dorzuciłam również wiórki kokosowe. Zawierają one m.in. magnez, potas i fosfor. Są świetnym dodatkiem smakowym.
Żeby było na bogato, dodałam płatki migdałowe -koją one skołatane nerwy i polepszają koncentrację, ale także pozytywnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie. Są źródłem kwasów omega-3.
Poza tym wszystkie wyżej wymienione składniki są cennymi źródłami błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego.
Wszystkie te produkty musiałam czymś ze sobą połączyć. Padło na banana, dzięki temu, że zawiera one ,,swoje własne" cukry, ja nie musiałam dosypywać żadnego słodzidła ;)
Widzicie ? Samo zdrowie!
Składniki: / wyszło mi 15 ciastek, kaloryczność jednego to około 40 kcal/
90 g. /szklanka/ płatków owsianych górskich
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
duży, dojrzały banan (aż 150 g. )
odrobinka cynamonu /niekoniecznie/
Do ciastek możecie dorzucić swoje ulubione dodatki np. żurawinę, posiekane orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, suszone owoce, rodzynki itp.
Banana rozgniatamy widelcem, ale tak, żeby zostały grudki. Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdałowe i wiórki kokosowe, dodajemy rozgniecionego banana i posypujemy odrobiną cynamonu. Wszystko razem łączymy, żeby powstała nam klejąca papka (jakkolwiek to brzmi)
Formujemy niewielkie kulki, lekko je rozpłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 12-15 minut.
Wyciągamy,
studzimy,
jemy.PS Czy Wam też tak strasznie brakuje brzoskwiń, nektarynek i wszystkich innych soczystych, słonecznych owoców ?
Dodaję do akcji:
oryginalnie, i do tego bardzo zdrowo! muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń.. truskawek, poziomek? Tak.
OdpowiedzUsuńTakie ciacha naszczęście można zajadać o każdej porze roku ;)
brakuje mi wszelkich letnich owoców, już się nie mogę ich doczekac:<
OdpowiedzUsuńpodobają mi się te ciacha, takie domowe owsiane są najlepsze!
Mmm muszę zrobić takie ciasteczka owsiane! Świetna, chrupiąca i zdrowa przekąska :)
OdpowiedzUsuńAleż cudne ciasteczka! W dodatku z rodzaju guilt-free! ;)
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu zabieram się za zrobienie ciastek owsianych, mam nadzieję że niedługo wkońcu zrobię :D Wersja którą podajesz wygląda smakowicie - uwielbiam wszystko co tu jest banan, migdały, kokos mmm :)
OdpowiedzUsuńMi brakuje truskawek ;)
+ obserwuję :)
jakoś nie przekonują mnie wypieki, które nie mają w sobie nic z tego co w ciachach najlepsze ;d
OdpowiedzUsuńUwierz, mnie też do tej pory nie przekonywały i nie wyobrażałam sobie wypieków właśnie bez ,,tego co w ciachach najlepsze", ale myślę, że warto spróbować ,,a nóż" zasmakują. Składniki proste, wykonanie szybkie a czasem chce się po prostu czegoś innego :D
UsuńPozdrawiam! :)
Ale to fajnie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńdzięki za wizytę <3
www.cookplease.blogspot.com :)
Ciekawe, ciekawe :D Lubię bananowe wypieki.
OdpowiedzUsuńZdrowa, słodka przekąska, to jest to co lubię:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
Zapraszam serdecznie :)
www.seellow.blogspot.com
Proste, lekkie, zdrowe :)
OdpowiedzUsuńgenialne w swej prostocie :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne , i zdrowe ciacha -super przepis ;*
OdpowiedzUsuńNo to "Ps." o brzoskwiniach itp. pasuje do mnie jak ulał! :D
OdpowiedzUsuńA ciacha bezapelacyjnie rewelacyjne ;D
ciastka owsiane mi nie znudzą się nigdy!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają
uwielbiam takie ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńOj brakuje, a ciasteczka świetne :)
OdpowiedzUsuńjak oglądam amerykańskie blogi i widzę truskawki i brzoskwinie, to tęsknię, tęsknię!
OdpowiedzUsuńile tu fajnych zdrowych przepisów! :) będę zaglądać!
Oj jak ja lubię takie ciasteczka..... a właśnie zrobiłam sobie herbatkę więc przydało by mi się kilka Twoich ciasteczek :) . Swoją wczorajszą tartę już całą zjedliśmy.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe ciacha:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka bardzo lubię, w dodatku jest tyle możliwości w mieszaniu składników:)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńChoć osobiście uczono mnie, że kokos zawiera dużo nasyconych, już sama nie wiem ;D
Przyznam szczerze, że nie zgłębiałam tego tematu do tej pory i opierałam się jedynie na informacji wyczytanej w jednym z dwutygodników, ale po Twoim komentarzu zainteresowałam się tym tematem i faktycznie masz racje. W większości są to tłuszcze nasycone. Od razu zmieniam! Dziękuję za zwrócenie uwagi... zawsze można dowiedzieć się czegoś istotnego! Pozdrawiam!
Usuńoo.. czyli jednak, właśnie zawsze go ograniczam, a jest taki pychaaaa!
UsuńNie ma za co, warto się dzielić tym, co się wie lub podejrzewa:) Zresztą, w drugą str to ja mogłam się mylić!
genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńDzisiaj je upiekłam :D są pyszne ale przepis gdzieniegdzie zmodyfikowałam (jak to zawsze ja :P) są świetne pozdrawiam i polecam innm! http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńbardzo interesująco wyglądają te ciastka! musze je koniecznie zrobić :) i jestem zachwycona tymi twoimi mini serniczkami :D
OdpowiedzUsuńtakie lubię najbardziej <3
OdpowiedzUsuńrewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńświetne :D
OdpowiedzUsuń