czwartek, 21 marca 2013

Miniaturowe serniki bananowe w wersji light :) Bez tłuszczu.

Kto dba o linie a ma ochotę na coś słodkiego, ręka do góry :)
Wszystkich Was zapraszam więc na mini serniczki o smaku mocno bananowym W WERSJI LIGHT
Są bardzo łatwe w przygotowaniu i z ich zrobieniem poradzi sobie każdy - nawet ci, którzy na co dzień od piekarnika trzymają się z dala.


Składniki:  (całość /bez dodatku konfitury/ ma około 440 kcal więc jeden serniczek ma około 74 kcal)

300 g. sera Emilki 0%
dojrzały banan
jajko
duża łyżka jogurtu naturalnego (obniżonej zawartości tłuszczu)
łyżka Stevii (5g) (lub 2 czubate łyżki cukru, ale wtedy nie będzie już tak ,,light" :))
łyżeczka mąki ziemniaczanej

+ konfitura (niekoniecznie)


 Ser przekładamy do miski, dodajemy jogurt, mąkę ziemniaczaną, słodzidło :), wbijamy jajko i pokrojonego w plasterki banana. Wszystko razem krótko miksujemy. Przestajemy miksować,  w chwili kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą, ponieważ masy nie powinno się za bardzo napowietrzać. Przekładamy do silikonowych foremek na muffinki (cała masa starcza idealnie na wypełnienie po brzegi 6 foremek)


 Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Należy wyjąć serniczki kiedy ich wierzch będzie`ścięty. Serniki studzimy w lekko uchylonym piekarniku i chowamy na noc do lodówki, ponieważ na drugi dzień smakuje najlepiej :)





PS Składniki na każdy sernik (na te mini też)  powinny mieć temperaturę pokojową



Do akcji:


 

38 komentarzy:

  1. oo już wiem co zamiast sernika pojawi się na stole ;D Mini serniczki. i jak ładnie wyglądają. ;) Myślisz że papierowe foremki się tu sprawdzą? niestety silikonowych nie mam... ale chyba nie było by problemu.

    Pozdrawiam, i zapraszam do Mnie http://raspberry71.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, papierowe foremki nie zdają egzaminu w tym przypadku. Często przykleja się do nich nawet typowe ciasto muffinki lub inne babeczki a co dopiero masa serowa...
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. a no cóż, to chyba pora najwyższa zakupić :D
      dziękuje za odp. ;)

      Usuń
  2. mniamu mniamu !:)) już wiem co zrobić jutro na deser :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe! bez zbędnego śmiecia, więc i zdrowe ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne-i zapewne pyszne *^*

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, kocham wszystko co sernikowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie serniczki! Sama bardzo z nimi kombinuję, bo łatwo daje się je odchudzić :)
    Cieszę się, że znalazłam Twojego bloga, widzę na nim naprawdę wiele świetnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uśmiecham się sama do siebie czytając takie słowa :) Bardzo mi miło!

      Usuń
  7. Cudne! Ja tez dzis robilam serniczki, tyle ze bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę takie zrobić, przepysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne! przepis koniecznie do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię ser w każdej postaci, więc w takiej miniaturowej dietetycznej wersji tym bardziej mi odpowiada:D

    OdpowiedzUsuń
  12. są super ! lekkie i pyszne ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. o rany!! jaki świetny blog <3 i dopiero teraz go odkryłam :OO. uwielbiam mini serniczki na pewno kiedyś zrobię! dodaję cię do ulubionych (mam nadzieję że mogę :PP) pozdrawiam i będę tu zaglądać :DD
    http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że możesz, nie mam nic przeciwko :) Pozdrawiam i zapraszam częściej :)

      Usuń
  14. Nie lubię bananów, ale te serniczki wyglądają tak apetycznie, że chyba bym się skusiła... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada bardzo apetycznie :) OBserwuje i licze na to samo :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo fajny przepis! idealny lekki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo fajny przepis! tylko kurcze martwi mnie brak silikonowych foremek w domu :( czy można te babeczki upiec na blasze do muffinek wysmarowanej tluszczem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej :)Napisz jak wyszły, bo jestem bardzo ciekawa :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. w środę wypróbuję, jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to na święta będzie masowa produkcja :D nie mogę tylko znaleźć w żadnym sklepie tej Emilki. może mogłabyś polecić serek innej marki, który by się sprawdził w tym przepisie? :)

      Usuń
    3. Szczerze powiem, że serniki ,,light" zawsze piekę na serku Emilki, eksperymentowałam na innych serach 0% i w czasie pieczenia bardzo podchodzą wodą, więc nie mogę Ci ich polecić.
      Natomiast dobrym serem do serników, który nawet nie zawiera dużo tłuszczu, bo tylko 3%, jest Twaróg aksamitny Dr.Oetkera ma on 82 kcal/100 g. więc jak na ser półtłusty jest całkiem ...chudy :D

      Usuń
    4. ok, dzięki za rady, jutro będę kombinować :) pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  18. Jakie śliczne maleństwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy ten serek Emilki można zastąpić innym serkiem homogenizowanym np. Tutti 0% z Biedronki? Czy to coś innego? Jak kupię silikony to na pewno wykorzystamy ten przepis.
    I.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki serek nie jest najlepszym rozwiązaniem do serników pieczonych aczkolwiek jeżeli nie masz dostępu do serka Emilki to warto spróbować. Jeśli się zdecydujesz na homogenizowane to radzę użyć tych ,,normalnych" a nie 0%, ponieważ najczęściej zawierają one sporo wody, która pojawi się podczas pieczenia. Swoją drogą serki homogenizowane super sprawdzają się do serników na zimno. Postaram się pokombinować coś w tym tygodniu więc zapraszam. Pozdrawiam!

      Usuń

Dzięki za każdy komentarz! Uwielbiam je czytać i Wam odpisywać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...