Wszystkich Was zapraszam więc na mini serniczki o smaku mocno bananowym W WERSJI LIGHT
Są bardzo łatwe w przygotowaniu i z ich zrobieniem poradzi sobie każdy - nawet ci, którzy na co dzień od piekarnika trzymają się z dala.
Składniki: (całość /bez dodatku konfitury/ ma około 440 kcal więc jeden serniczek ma około 74 kcal)
dojrzały banan
jajko
duża łyżka jogurtu naturalnego (obniżonej zawartości tłuszczu)
łyżka Stevii (5g) (lub 2 czubate łyżki cukru, ale wtedy nie będzie już tak ,,light" :))
łyżeczka mąki ziemniaczanej
+ konfitura (niekoniecznie)
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Należy wyjąć serniczki kiedy ich wierzch będzie`ścięty. Serniki studzimy w lekko uchylonym piekarniku i chowamy na noc do lodówki, ponieważ na drugi dzień smakuje najlepiej :)
PS Składniki na każdy sernik (na te mini też) powinny mieć temperaturę pokojową
Do akcji:
ale fajowe :)
OdpowiedzUsuńmam ochotę polizać :)
OdpowiedzUsuńoo już wiem co zamiast sernika pojawi się na stole ;D Mini serniczki. i jak ładnie wyglądają. ;) Myślisz że papierowe foremki się tu sprawdzą? niestety silikonowych nie mam... ale chyba nie było by problemu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, i zapraszam do Mnie http://raspberry71.blox.pl/html
Niestety, papierowe foremki nie zdają egzaminu w tym przypadku. Często przykleja się do nich nawet typowe ciasto muffinki lub inne babeczki a co dopiero masa serowa...
UsuńPozdrawiam :)
a no cóż, to chyba pora najwyższa zakupić :D
Usuńdziękuje za odp. ;)
mniamu mniamu !:)) już wiem co zrobić jutro na deser :D
OdpowiedzUsuńwspaniałe! bez zbędnego śmiecia, więc i zdrowe ^^
OdpowiedzUsuńcudowne-i zapewne pyszne *^*
OdpowiedzUsuńPycha, kocham wszystko co sernikowe:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniczki! Sama bardzo z nimi kombinuję, bo łatwo daje się je odchudzić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazłam Twojego bloga, widzę na nim naprawdę wiele świetnych przepisów :)
Uśmiecham się sama do siebie czytając takie słowa :) Bardzo mi miło!
UsuńCudne! Ja tez dzis robilam serniczki, tyle ze bez jajek :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić, przepysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńświetne! przepis koniecznie do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńlubię ser w każdej postaci, więc w takiej miniaturowej dietetycznej wersji tym bardziej mi odpowiada:D
OdpowiedzUsuńsą super ! lekkie i pyszne ;D
OdpowiedzUsuńo rany!! jaki świetny blog <3 i dopiero teraz go odkryłam :OO. uwielbiam mini serniczki na pewno kiedyś zrobię! dodaję cię do ulubionych (mam nadzieję że mogę :PP) pozdrawiam i będę tu zaglądać :DD
OdpowiedzUsuńhttp://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/
Jasne, że możesz, nie mam nic przeciwko :) Pozdrawiam i zapraszam częściej :)
UsuńNie lubię bananów, ale te serniczki wyglądają tak apetycznie, że chyba bym się skusiła... :)
OdpowiedzUsuńależ pyszności <33
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie :) OBserwuje i licze na to samo :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis! idealny lekki deser :)
OdpowiedzUsuńŚwietny deser :)
OdpowiedzUsuńMniaaam! Coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis! tylko kurcze martwi mnie brak silikonowych foremek w domu :( czy można te babeczki upiec na blasze do muffinek wysmarowanej tluszczem?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej :)Napisz jak wyszły, bo jestem bardzo ciekawa :) Pozdrawiam!
Usuńw środę wypróbuję, jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to na święta będzie masowa produkcja :D nie mogę tylko znaleźć w żadnym sklepie tej Emilki. może mogłabyś polecić serek innej marki, który by się sprawdził w tym przepisie? :)
UsuńSzczerze powiem, że serniki ,,light" zawsze piekę na serku Emilki, eksperymentowałam na innych serach 0% i w czasie pieczenia bardzo podchodzą wodą, więc nie mogę Ci ich polecić.
UsuńNatomiast dobrym serem do serników, który nawet nie zawiera dużo tłuszczu, bo tylko 3%, jest Twaróg aksamitny Dr.Oetkera ma on 82 kcal/100 g. więc jak na ser półtłusty jest całkiem ...chudy :D
ok, dzięki za rady, jutro będę kombinować :) pozdrawiam gorąco!
UsuńKocham serniki !
OdpowiedzUsuńJakie śliczne maleństwa!:)
OdpowiedzUsuńCzy ten serek Emilki można zastąpić innym serkiem homogenizowanym np. Tutti 0% z Biedronki? Czy to coś innego? Jak kupię silikony to na pewno wykorzystamy ten przepis.
OdpowiedzUsuńI.
Taki serek nie jest najlepszym rozwiązaniem do serników pieczonych aczkolwiek jeżeli nie masz dostępu do serka Emilki to warto spróbować. Jeśli się zdecydujesz na homogenizowane to radzę użyć tych ,,normalnych" a nie 0%, ponieważ najczęściej zawierają one sporo wody, która pojawi się podczas pieczenia. Swoją drogą serki homogenizowane super sprawdzają się do serników na zimno. Postaram się pokombinować coś w tym tygodniu więc zapraszam. Pozdrawiam!
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńserniczki rewelacyjne
OdpowiedzUsuńZdrowe i na pewno pyszniutkie:)
OdpowiedzUsuń