czwartek, 28 marca 2013

Polewa jogurtowo-miodowa z ciastem marchewkowym bez tłuszczu... albo na odwrót :)


Co prawda wiosny jak nie było tak nie ma a za oknem wciąż zalega śnieg, ale nic nie szkodzi! Mój organizm chyba już powoli wiosenne dni zaczyna wyczuwać i ma ochotę na lżejszą i zdrowszą kuchnię. Przyznam, że zimą zaniedbałam, moje ,,zdrowe odżywianie" i nie raz poszalałam z nadmiarem niezdrowego jedzenia.. niestety, bo nie wyszło mi to na dobre. Na szczęście, nigdy nie jest za późno na zmiany i tak właśnie od jakiegoś czasu na nowo zamierzam powrócić na ,,dobrą drogę"  Dlatego jak wczoraj Mama powiedziała, że ma ochotę na coś słodkiego, nie podałam jej czekolady z lodówki, ale zaproponowałam coś lepszego, zdecydowanie zdrowszego, lżejszego  i (... kurcze...) chyba nawet smaczniejszego :D
Ciasto marchewkowe w naprawdę NAPRAWDĘ zdrowej wersji :) Ciasto mimo braku tłuszczu jest bardzo wilgotne i zbite, niezmiernie mi smakuje, bo uwielbiam tego rodzaju wypieki. Konkretne i sycące! :)


  •  Składniki na ciasto (na podstawie przepisu z bloga Ugotowane z pasją [z małymi modyfikacjami])
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka otrębów owsianych
0,5 szklanki otrębów żytnich
2 duże marchewki
1 duże jabłko
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki Stevii
łyżka przyprawy korzennej
łyżeczka cynamonu
pół szklanki wody

+1 duża miska
+2 mniejsze miski
+szklanka

Obrane ze skórki marchewki i jabłko zetrzeć na tarce (polecam zetrzeć na tarce o małych oczkach). Wrzucić do jednej z mniejszych misek, sok, który zbierze się na dnie przelać do pustej szklanki. W drugiej mniejszej misce połączyć wszystkie suche składniki. Do większej miski wbić 2 jaja i sok, który został po starciu marchewki i jabłka zmiksować. Stopniowo dodawać suche składniki, kiedy wszystko się połączy, dodać starte marchewki i jabłko i już nie miksować a wyłącznie dokładnie wymieszać wszystko w jednej misie. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolewamy wodę (nie całą, ale stopniowo). Pieczemy +- 35 minut w 180 stopniach.


  •  Składniki na polewę:
120 g. jogurtu naturalnego
2 czubate łyżki miodu
łyżeczka żelatyny
kilka łyżek wody (Do rozpuszczenia żelatyny)

Do jogurtu dodajemy miód. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, wlewamy do jogurtu z miodem. Mieszamy dokładnie do połączenia się wszystkich składników.

Na wystudzone ciasto wylewamy polewę jogurtową i chowamy do lodówki na około 20 minut.




Swoją drogą ciasto jadłam wczoraj na deser, kolację i dzisiaj na śniadanie... Bez wyrzutów sumienia! :)


Dodaję do akcji:

27 komentarzy:

  1. mmm.. ale marchewkowo wygląda :) to ja porywam jeden kwałek ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. a no faktycznie bardzo zdrowe! a jak apetycznie wygląda, nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O i tutaj marchewkowe wypieki :) Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  4. No ja uwielbiam te twoje przepisy! Takie ciacho można jeść bez wyrzutów sumienia, a nawet z dumą, że spożywa się pyszności bez obawy o kcal :D

    OdpowiedzUsuń
  5. super ciacho:) a polewa jeszcze lepsza, nie lubię takich przesłodzonych, więc ta jogurtowa to świetne rozwiązanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. i oto kolejne ciasto, które chodzi za mną już od nie wiem jak długiego czasu, ale zawsze przegrywa z moim leniem ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te marchewkowe ciacha chyba coś takiego w sobie mają, bo ja również nie mogłam się zmobilizować do jego zrobienia. Czyżby jakieś podświadome unikanie warzyw ? :D ...sama nie wiem :D

      Usuń
  7. Coś zdecydowanie lepszego w ogólnym rozrachunku! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. znowu cos pysznego! :D ależ Ty masz talent do tego ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. musi super smakować *.*

    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam , przepyszne zdrowe marchewkowe ciasto ! znakomity przepis ;D wygląda tak apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Porywam przepis... niedługo mogę wydać książkę z Waszymi przepisami na samo tylko ciasto marchewkowe:p

    OdpowiedzUsuń
  12. No, to wymaga zrobienia :) Podoba mi się efekt końcowy, a to ważne, bo przy odtłuszczonych ciastach często jest z nim kiepsko.
    I ta polewa <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda pysznie! i pierwszy raz słyszę o polewie z jogurtu! ; )

    OdpowiedzUsuń
  15. O: jestem u Ciebie w linkach! Obserwuje bo to ciasto zza mną lazi :D

    http://cookplease.blogspot.com/ zapraszam na kokardki z sosem serowym!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ciasto marchewkowe :) Ale ta polewa zachwyca mnie szczególnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ooo a ja takie ciasto na święta robie jutro :D

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglada smacznie ale pałabym sie połaczenia smaku marchewki ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. marchewkowe love<3
    a polewa cud, miód:D

    OdpowiedzUsuń
  20. wow! marchewkowe moje ulubione ♥ i jeszcze tak pysznie podane :) do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za każdy komentarz! Uwielbiam je czytać i Wam odpisywać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...