niedziela, 31 marca 2013

Pełnoziarnista babka jogurtowa z jedną łyżeczką masła :)

Jeśli znajdzie się jeszcze jakiś spóźnialski, który upieczenie wielkanocnej baby odłożył na ostatnią chwilę, mam nadzieje, że zapozna się z tym przepisem... przecież w święta, przyda się takie lżejsze ciacho ;)



Składniki: 
350 g. jogurtu naturalnego
łyżeczka masła/oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
175 g. cukru trzcinowego /można dać więcej, aczkolwiek nie polecam, ponieważ najczęściej baby przyozdabia się dodatkowo cukrowymi dodatkami tj. lukier, a co za dużo to niezdrowo :) /
4 małe jajka lub 3 ,,normalne" (ja miałam wyjątkowo malusie dlatego dałam 4)

+ Dowolne ozdoby np. lukier, cukier puder, cukrowe perełki, czekoladowe jajeczka, posypki itp
U mnie są to orzeszki ziemne w czekoladzie mlecznej i draże śmietankowe


Jogurt, jaja, masło i cukier trzcinowy zmiksować. Proszek do pieczenia połączyć z mąkami i stopniowo (najlepiej za pomocą dużej łyżki) dodawać do masy jogurtowej. Miksować około 10 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać np. otrębami, zarodkami pszennymi, bułką tartą itp. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie podam dokładnego czasu pieczenia, ponieważ w moim leniwym piekarniku baba piekła się 1,5 godziny, a w piekarniku znajomej osoby ;) piekła się godzinkę. Należy kontrolować, polecam po około 45 minutach wbić w środek baby patyczek i jeśli nie będzie oblepiony ciastem można śmiało wyciągać babkę, na patyczku zostanie surowe ciasto, wtedy pozostaje nam kłuć babę co około 7 minut aż wreszcie patyczek będzie suchy :)

Jak wyciągnąć babę z formy?  
Moim domowym, ale sprawdzonym sposobem jest wsadzenie formy z babką do miski napełnionej zimną wodą, forma się schłodzi i po kilku minutach lekko odginam ściany formy od babki  wtedy bez problemu ją wyciągam.


Baba z mąki pełnoziarnistej jest mokra, zbita i ciężka. Strukturą nie przypomina ,,normalnej" baby, ale według mnie smak takiej zdrowszej babki jest zdecydowanie ciekawszy :)




Wszystkim oczywiście składam najserdeczniejsze życzenia wielkanocne:
RODZINNEJ ATMOSFERY, MOKREGO DYNGUSA I SMACZNEGO JAJKA! :)


24 komentarze:

  1. Wielkanocne smaki :D Niesamowita babka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaczęłabym od wierzchu, wygląda super słodko:))

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowa baba ! jak super ;) ja uwielbiam takie wypieki - idealna na święta :)
    wesołych ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda...dziękuję za udział w akcji..wesołych świąt..

    OdpowiedzUsuń
  5. OOOOO, jak tu u Ciebie miło i pysznie! Pozdrawiam i wesołych świat życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis bardzo ciekawy, a babeczka wygląda świetnie! Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego świętowania:) A

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak wyrosła? Łał, to naprawdę musi być dobry przepis (i wprawna kucharka :D). Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. ile piękna!
    Przepis zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda niesamowicie :D
    moze kiedys cos upichce :)
    obserwujemy? ja juz

    OdpowiedzUsuń
  10. Szczerze mówiąc to ja właśnie wolę z mąki pełnoziarnistej :) Taka cięższa zbita babka jest wspaniała :) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka piękna baba :-) zdrowych i wesołych Świąt wbrew temu co za oknem, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ijaktoładniewygląda :O normalnie pięknie <3
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo, podkradne przepis ;* poza tym serdecznie zapraszam Cie na mojego bloga :* mam nadzieje, ze znajdziesz cos dla siebie ;) bedzie mi bardzo milo, jak zaobserwujesz i udzielisz odpowiedzi w ankiecie ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Skoro to tylko łyżka to może to masło wcale nie jest potrzebne? ;) A jak już to lepiej faktycznie użyć olej rzepakowy - jest zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, baba będzie również udana bez dodatku masła/ oleju i zazwyczaj właśnie tak ją robię, natomiast (to dziwnie zabrzmi), ale u mnie ma to jakby znaczenie symboliczne. Po prostu na święta musi być baba z masłem, więc jest :D

      Usuń
  15. świetny blog ;)
    dodaję do ulubionych, będę tu częstym gościem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za każdy komentarz! Uwielbiam je czytać i Wam odpisywać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...