piątek, 12 kwietnia 2013

Ciasto jogurtowe z brązowego ryżu :)

Przez to, że jestem zawalona lekcjami i nauką , ostatnio wchodzę do kuchni tylko po to, żeby zrobić śniadaniową owsiankę lub pancakes, ale dzisiaj, ze względu na to, że cały dzień siedzę w domu, wygospodarowałam trochę czasu na upieczenie ciasta. Wymyśliłam je wczoraj wieczorem, bo jak zwykle kiedy nie mogę zasnąć zaczynam wymyślać różne przepisy :D Dzisiejsze ciasto to propozycja dla miłośników ciast mokrych, zbitych, konkretnych. Ciasto jest dosyć słodkie, przez co idealnie pasuje do czarnej, mocnej kawy lub gorzkiej herbaty.  Nie ma w nim ani odrobinki tłuszczu, więc ukrojcie sobie większy kawałek :)

Składniki:
2 saszetki brązowego ryżu (200 g. przed ugotowaniem)
niepełna szklanka cukru trzcinowego 120 g.
300 g. jogurtu naturalnego odtłuszczonego
3 jaja
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 x kisiel (z cukrem)
60 g. zarodków pszennych

+tortownica 21-22 cm.
+cukier puder
+dowolne owoce

Ryż gotujemy około 20-25 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i przesypujemy do miski do wystygnięcia. Następnie blendujemy, aż ryż stanie się lekko ,,rozpaćkany" (tak, żeby jeszcze zostały ziarenka) W drugiej misce łączymy jogurt, jajka, cukier, proszek do pieczenia. Miksujemy. Po chwili dodajemy ryż, kisiel w proszku  i zarodki. Miksujemy około 5 minut. Ciasto będzie lejące, ale właśnie takie ma być, więc się nie stresujcie, że coś nie wyszło :) Masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej np. zarodkami pszennymi, otrębami itp.. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto około 50-60 minut (do tzw suchego patyczka i ściętego wierzchu.)

UWAGI:
- Nie polecam piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, bo brzegi ciasta po wyjęciu będą krzywe. ( Ja niestety piekłam w tortownicy wyłożonej papierem)
- Nie piec w temperaturze wyższej niż 190 stopni, bo ciasto pęknie.



efekt użycia papieru do pieczenia widoczny na zdjęciu...



PS Wiem, wiem, dzisiaj mamy Dzień Czekolady a u mnie całkiem nieczekoladowy wypiek, ale szczerze przyznam, że nie jestem fanką czekoladowego ciasta. Za to czekoladę ,,nie przetworzoną" wręcz uwielbiam i bardzo,  ale to bardzo kuszą mnie dwie 300-gramowe tabliczki mlecznej czekolady leżące na kuchennej ladzie, których nie mogę ruszyć, ponieważ są przeznaczone na prezent.. Co za szkoda :D Skonsumowałam za to kilka kostek czekolady białej.. ale mam nadzieje, że taka też się liczy :D A Wy, upiekliście dzisiaj czekoladowe słodkości czy tak jak ja, zadowalacie się kostkami ? :)

Dodaję do akcji:

21 komentarzy:

  1. Jejku, kocham Cię za ten przepis, haha :D Nie no, serio - pewnie wiesz, że uwielbiam zdrowe ciasta z kaszy, no i ryżu, więc to wydaje mi się idealne. :) Muszę niebawem je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj, próbuj, bo jest naprawdę pyszne :) i ten plus, że możesz zmieniać smaki kisielu i za każdym razem mieć ciasto w innym wydaniu :D

      Usuń
  2. bardzo ciekawy przepis, zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny ten wypiek! Super pomysł, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany jak ono obłędnie wygląda! A smakuje pewnie jeszcze lepiej! Będę musiała je zrobić, zaraz zapiszę sobie przepis do kolejki :)) bardzo kreatywny pomysł! Ciasta jogurtowe z ryżu- tego jeszcze nie było ;P a jakie to zdrowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

      Usuń
  5. Ale fajne ciacho :D Nie spodziewałam się takich efektów po ryżu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietne to ciasto, muszę kiedyś takiego spróbować, fajnie że podałaś przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo ciekawe ciacho, takiego jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowity pomysł! Bardzo jestem ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pychotka !! ciacho jogurtowe z ryżu - zdrowe i smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne:) ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jogurtowe ciacho chodzi za mną od dłuższego czasu... chodzi i przypomina o sobie, a teraz jeszcze te pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. słyszałam o cieście z róznych rzeczy, ale z ryżu widzę po raz pierwszy :D świetne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Co tam, że bez czekolady i tak wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo fajne ciasto, muszę zrobić ! :d

    OdpowiedzUsuń
  15. zachwyciłaś mnie tym przepisem :) takie zdrowe ciasto to trzeba upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczne :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za każdy komentarz! Uwielbiam je czytać i Wam odpisywać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...