Składniki:
2 saszetki brązowego ryżu (200 g. przed ugotowaniem)
niepełna szklanka cukru trzcinowego 120 g.
300 g. jogurtu naturalnego odtłuszczonego
3 jaja
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 x kisiel (z cukrem)
60 g. zarodków pszennych
+tortownica 21-22 cm.
+cukier puder
+dowolne owoce
Ryż gotujemy około 20-25 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i przesypujemy do miski do wystygnięcia. Następnie blendujemy, aż ryż stanie się lekko ,,rozpaćkany" (tak, żeby jeszcze zostały ziarenka) W drugiej misce łączymy jogurt, jajka, cukier, proszek do pieczenia. Miksujemy. Po chwili dodajemy ryż, kisiel w proszku i zarodki. Miksujemy około 5 minut. Ciasto będzie lejące, ale właśnie takie ma być, więc się nie stresujcie, że coś nie wyszło :) Masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej np. zarodkami pszennymi, otrębami itp.. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto około 50-60 minut (do tzw suchego patyczka i ściętego wierzchu.)
UWAGI:
- Nie polecam piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, bo brzegi ciasta po wyjęciu będą krzywe. ( Ja niestety piekłam w tortownicy wyłożonej papierem)
- Nie piec w temperaturze wyższej niż 190 stopni, bo ciasto pęknie.
![]() |
efekt użycia papieru do pieczenia widoczny na zdjęciu... |
Dodaję do akcji:
Jejku, kocham Cię za ten przepis, haha :D Nie no, serio - pewnie wiesz, że uwielbiam zdrowe ciasta z kaszy, no i ryżu, więc to wydaje mi się idealne. :) Muszę niebawem je zrobić!
OdpowiedzUsuńPróbuj, próbuj, bo jest naprawdę pyszne :) i ten plus, że możesz zmieniać smaki kisielu i za każdym razem mieć ciasto w innym wydaniu :D
Usuńbardzo ciekawy przepis, zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńŚwietny ten wypiek! Super pomysł, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńo rany jak ono obłędnie wygląda! A smakuje pewnie jeszcze lepiej! Będę musiała je zrobić, zaraz zapiszę sobie przepis do kolejki :)) bardzo kreatywny pomysł! Ciasta jogurtowe z ryżu- tego jeszcze nie było ;P a jakie to zdrowe...
OdpowiedzUsuńhttp://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/
UsuńAle fajne ciacho :D Nie spodziewałam się takich efektów po ryżu :D
OdpowiedzUsuńo mniaam! pychotka ;D
OdpowiedzUsuńSwietne to ciasto, muszę kiedyś takiego spróbować, fajnie że podałaś przepis :)
OdpowiedzUsuńooo ciekawe ciacho, takiego jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł! Bardzo jestem ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuńpychotka !! ciacho jogurtowe z ryżu - zdrowe i smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńświetne:) ciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńJogurtowe ciacho chodzi za mną od dłuższego czasu... chodzi i przypomina o sobie, a teraz jeszcze te pyszności! :)
OdpowiedzUsuńfajnie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńsłyszałam o cieście z róznych rzeczy, ale z ryżu widzę po raz pierwszy :D świetne!
OdpowiedzUsuńCo tam, że bez czekolady i tak wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto, muszę zrobić ! :d
OdpowiedzUsuńzachwyciłaś mnie tym przepisem :) takie zdrowe ciasto to trzeba upiec! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com