350 g. jogurtu naturalnego
łyżeczka masła/oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
175 g. cukru trzcinowego /można dać więcej, aczkolwiek nie polecam, ponieważ najczęściej baby przyozdabia się dodatkowo cukrowymi dodatkami tj. lukier, a co za dużo to niezdrowo :) /
4 małe jajka lub 3 ,,normalne" (ja miałam wyjątkowo malusie dlatego dałam 4)
+ Dowolne ozdoby np. lukier, cukier puder, cukrowe perełki, czekoladowe jajeczka, posypki itp
U mnie są to orzeszki ziemne w czekoladzie mlecznej i draże śmietankowe
Jogurt, jaja, masło i cukier trzcinowy zmiksować. Proszek do pieczenia połączyć z mąkami i stopniowo (najlepiej za pomocą dużej łyżki) dodawać do masy jogurtowej. Miksować około 10 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać np. otrębami, zarodkami pszennymi, bułką tartą itp. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie podam dokładnego czasu pieczenia, ponieważ w moim leniwym piekarniku baba piekła się 1,5 godziny, a w piekarniku znajomej osoby ;) piekła się godzinkę. Należy kontrolować, polecam po około 45 minutach wbić w środek baby patyczek i jeśli nie będzie oblepiony ciastem można śmiało wyciągać babkę, na patyczku zostanie surowe ciasto, wtedy pozostaje nam kłuć babę co około 7 minut aż wreszcie patyczek będzie suchy :)
Jak wyciągnąć babę z formy?
Moim domowym, ale sprawdzonym sposobem jest wsadzenie formy z babką do miski napełnionej zimną wodą, forma się schłodzi i po kilku minutach lekko odginam ściany formy od babki wtedy bez problemu ją wyciągam.
Wszystkim oczywiście składam najserdeczniejsze życzenia wielkanocne:
RODZINNEJ ATMOSFERY, MOKREGO DYNGUSA I SMACZNEGO JAJKA! :)
Wielkanocne smaki :D Niesamowita babka!
OdpowiedzUsuńZaczęłabym od wierzchu, wygląda super słodko:))
OdpowiedzUsuńzdrowa baba ! jak super ;) ja uwielbiam takie wypieki - idealna na święta :)
OdpowiedzUsuńwesołych ;*
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpiękna babeczka,,,
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę :)
OdpowiedzUsuńwgląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda...dziękuję za udział w akcji..wesołych świąt..
OdpowiedzUsuńOOOOO, jak tu u Ciebie miło i pysznie! Pozdrawiam i wesołych świat życzę:)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy, a babeczka wygląda świetnie! Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego świętowania:) A
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńTak wyrosła? Łał, to naprawdę musi być dobry przepis (i wprawna kucharka :D). Zapisuję!
OdpowiedzUsuńile piękna!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję! :)
wygląda niesamowicie :D
OdpowiedzUsuńmoze kiedys cos upichce :)
obserwujemy? ja juz
Szczerze mówiąc to ja właśnie wolę z mąki pełnoziarnistej :) Taka cięższa zbita babka jest wspaniała :) Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńJaka piękna baba :-) zdrowych i wesołych Świąt wbrew temu co za oknem, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńoczarowałaś mnie! *,*
OdpowiedzUsuńIjaktoładniewygląda :O normalnie pięknie <3
OdpowiedzUsuńwww.cookplease.blogspot.com
ładna i zdrowsza:)
OdpowiedzUsuńooo, podkradne przepis ;* poza tym serdecznie zapraszam Cie na mojego bloga :* mam nadzieje, ze znajdziesz cos dla siebie ;) bedzie mi bardzo milo, jak zaobserwujesz i udzielisz odpowiedzi w ankiecie ;))
OdpowiedzUsuńPiękna ta babka :)
OdpowiedzUsuńSkoro to tylko łyżka to może to masło wcale nie jest potrzebne? ;) A jak już to lepiej faktycznie użyć olej rzepakowy - jest zdrowszy :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, baba będzie również udana bez dodatku masła/ oleju i zazwyczaj właśnie tak ją robię, natomiast (to dziwnie zabrzmi), ale u mnie ma to jakby znaczenie symboliczne. Po prostu na święta musi być baba z masłem, więc jest :D
Usuńświetny blog ;)
OdpowiedzUsuńdodaję do ulubionych, będę tu częstym gościem ;)