środa, 3 kwietnia 2013

Domowym sposobem: Gorzka czekolada 70% kakao z daktylami i dodatkiem cukru trzcinowego.

Inspirację znalazłam na blogu `happy kitchen,  na którym wprost urzekła mnie biała czekolada z uroczymi kolorowymi jelly beans :) Ja postanowiłam stworzyć własną wersję czekoladowej przyjemności i postawiłam na gorzką czekoladę, za którą w wersji ,,bez dodatków" nie przepadam. Zastanawiałam się co dodać, żeby gorzka czekolada, zachowała jak najwięcej wartości odżywczych a jednocześnie była ciut, ciut słodsza i... wymyśliłam! Według mnie jest to połączenie idealne - miękkie daktyle i delikatnie chrupiący trzcinowy cukier.

Odkładając na drugi plan walory smakowe, warto wspomnieć, że przecież gorzka czekolada (o zawartości min. 70% kakao) jest uznawana za najbardziej wartościową - korzystnie wpływa na serce, wspomaga pracę mózgu i opóźnia procesy starzenia organizmu, daktyle - zawierają mnóstwo błonnika, a nierafinowany trzcinowy cukier warto użyć chociażby dla przyjemnego miodowego smaku.

Skład: 

Tabliczka gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao (użyłam Wawel - gorzka krakowska)
50 g. suszonych drylowanych daktyli
łyżka cukru trzcinowego


Daktyle kroimy na małe kawałeczki (jeden daktyl na około 4/5 części). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na tacę wyłożoną folią aluminiową. Formujemy odpowiednią dla nas grubość i układamy pokrojone daktyle. Kiedy czekolada ostygnie, ale jeszcze nie zastygnie posypujemy ją cukrem trzcinowym. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.  Kiedy czekolada zastygnie można pokroić nożem, ale ja uważam, że najlepiej ją własnoręcznie połamać :) .


SMACZNEGO!

31 komentarzy:

  1. Jaki fajny pomysł! :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie ! :) cieszę się, że Cię zainspirowałam - bardzo mi miło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, z takimi dodatkami trafia w moje gusta <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O, ja także ostatnio łączę daktyle, tyle że z kakao. Ale wychodzi właśnie coś w rodzaju pysznej czekolady!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Taka domowa czekolada z ulubionymi dodatkami... Świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! to byłby świetny prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki za miłe słowa :D
    mi przez Twoje zdjęcia cieknie ślinkaa:?

    www.cookplease.blogspot.com spaghetti time!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm pyszny pomysł na czekoladkę , jadam tylko te gorzkie i ten przepis mi się podoba ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie próbowałam robić sama czekolady, a wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tyle razy widziałam produkcję czekolady, gdzieś na jakiś naukowych programach, a tu proszę, domowa czekolada!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. super też mam daktyle i nie wiedziałam do czego je wykorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. czekolada dobra, ale bez dodatku daktyli hehe :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można pokombinować i wybrać takie dodatki jakie tylko dusza zapragnie :)

      Usuń
  14. mogę się poczęstować? kosteczkę albo dwie? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już nie mam :( ... ale zrobię nową i poczęstuję :)

      Usuń
  15. fajnie tak ulepszać czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, świetny pomysł na takie domowe dodatki do gorzkiej czekolady...
    niby tak banalne a jak musi smakować... osobiście dodałabym jeszcze innych suszonych owoców najlepiej wiśni...
    super mam nadzieję że niedługo wypróbuję!
    http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WOW! Nie próbowałam suszonych wiśni, ale jeśli smakują tak jak sobie wyobrażam, to na pewno do czekolady świetnie by pasowały :)

      Usuń
  17. ale superrr! A jak pięknie wygląda, mniam;) uwielbiam gorzką!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochana jesteś, dziękuję Ci z całego serduszka za tak miłe słowa.
    Mam nadzieję, że odchodzę od tego całego 'złego' świata i idę właściwą ścieżką, nie chcę niczego rozpamiętywać, chcę zapomnieć i skupić się na tym, co jest teraz. Uda mi się wierze w to i gratuluję wytrwałości, Tobie się udało, także i mi musi się udać. Proszę Cię, tylko nigdy się nie cofaj, mamy tylko jedno życie, musimy je godnie przeżyć! Mam nadzieję, że wkrótce będziesz już pełna szczęścia i podziwu z tego jakże wielkiego czynu, którego dokonałaś. Bo to prawdziwy sukces i powinnaś o tym wiedzieć.

    A ta 'swojska' czekolada wygląda przepysznie! Może pożyczę od Ciebie przepis i spróbuję tej pyszności! :)

    Pozdrawiam gorąco!
    O.

    OdpowiedzUsuń
  19. cudowny pomysł z tą czekoladą, na pewno jest to znacznie zdrowsza alternatywa!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglada cudnie! Uwielbiam gorzka czekolade i tez wymyslam z niej rozne fajne rzeczy, Twoj pomysl bardzo mi sie podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. gorzka czekolada to to co tygryski lubią najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajny pomysł na dosłodzenie ciemnej czekolady, bo za taką "czystą" gorzką czekoladą nie przepadam...

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za każdy komentarz! Uwielbiam je czytać i Wam odpisywać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...